Klid. Není důvod k panice. TOP myšlenky z talk-show s Janem Hanušem

Jan Hanuš šéfuje společnosti Woltair, energetickému globálnímu start-upu se sídlem v Česku. Už na první pohled z něj čiší klid, racionalita a schopnost držet směr, které on sám označuje za své klíčové silné vlastnosti.  Se Simonou Zábržovou si v rozhovoru série Ups&Downs povídal, kromě osobních hodnot, také o skocích do vody se synem nebo rozepsané knížce Dálnice do Bohnic. 

Ups&Downs jsou rozhovory, které vede Simona Zábržová, CEO Soulmio, s dalšími CEOs, kteří ji inspirují. Po Janu Hanušovi vyzpovídá v září a říjnu Ondřeje Krátkého, CEO Liftago, Karin Fuentesovou, CEO Digitoo a Honzu Mayera, CEO Heureka Group.

Nebuď k*k*t.

Jan Hanuš se v životě řídí 10+1 pravidly, z nichž právě to bonusové zaujme na první dobrou. Nebýt kokot pro něj znamená přistupovat k životu a náročným situacím pragmaticky, brzdit emoce a nejitřit konflikt, který jde vyřešit v klidu. 

Kromě věku a životních zkušeností mu k takovému přístupu pomáhají dvě otázky:

  • Co se právě teď děje? Získej od věci odstup, nezaujatě ji pozoruj a uvědom si, že právě teď se ti nic život ohrožujícího neděje.
  • Jak to ovlivňuje mou/naši cestu? Podívej se na věc z dlouhodobého horizontu, nepouštěj oči z majáku a připomeň si, že na dlouhé cestě drobné zakopnutí nevadí.

Nestůj na místě a hledej lepší lidi, než jsi sám.

„Snažím se žít podle principu: Jdi spát večer lepší než jsi ráno vstával," popsal Hanuš svůj vnitřní drajv, který ho žene pořád se učit - mimo jiné i pozorováním a interakcí s lidmi. V duchu principu také nemá potřebu být tím nejchytřejším v místnosti. Naopak je mu sympatický přístup, který nedávno slyšel od svého kolegy: 

  • „Vítězí lepší nápad."

I to Hanušovi pomáhá netlačit svůj přístup za každou cenu. Naopak díky tomu může pracovat se svým egem a uvědomit si, že ho nikdo nechce svými nápady převálcovat nebo ho ohrožovat. 

Vybudovat si svůj vnitřní pokoj klidu.

„Pomáhá mi nečekat s odpočinkem na naplánovaný zážitek, ale vypínat ad hoc, dle potřeby," popsal Hanuš svůj přístup k odpočinku. Doporučuje věnovat se aktivitám, které vaši mysl pohltí na 100 %. V jeho případě jsou to sjezdy singletreků, výstupy na hory, ale také třeba skoky do vody z velké výšky. Přivedl ho k nim jeho 12letý syn, díky kterému tak Hanuš překonává jeden ze svých strachů. 

Mentálně Hanušovi pomáhá odklidit se v náročné chvíli do svého virtuálního pokoje klidu. Tzn. přenést se v mysli do představy pokojné místnosti, kde ho nikdo neruší a kde si může připomínat své vystavené (v mysli uložené) úspěchy, chvíle spokojenosti a příjemné zážitky. Snadněji se tak myslí vrátí k principu optika dlouhodobého horizontu. Díky tomu se pak náročná chvíle stane relativní, méně náročnou, ohrožující a vyčerpávající. 

Skládám si z lidí mozaiku inspirace. Myšlenky z talk-show s Ondřejem Krátkým

Skládám si z lidí mozaiku inspirace. Myšlenky z talk-show s Ondřejem Krátkým

„Rád lidi vidím jako barevnou mozaiku inspirace, ne jako černobílé charaktery - buď naprosto inspirativní, nebo úplně marné," komentuje Ondřej Krátký, CEO Liftago svůj náhled na osobní rozvoj a inspiraci.

Nejvíc mi pomohly černobílé otázky.

Za klíčové nakopnutí osobního rozvoje označuje Hanuš několikaletou spolupráci s koučkou: „Dávala mi silné jednoduché otázky a nechala mě vymáchat se v sobě samém, dokud jsem nepřišel s odpovědí." Pojmenoval, že není ostuda nechat si ve svém myšlenkovém nastavení a duševním zdraví pomoct od někoho jiného. Důležité podle něj je mít se od koho učit a nechat se správně navést. 

Přístup Jana Hanuše k životu se dá shrnout slovy, která se linula celým rozhovorem: Klid. Není důvod k panice. 

Vážné i nevážné rozhovory o tom, jak si v manažerské roli udržet nadhled, zdraví a zdravé vztahy. 

Rozhovory provází Simona Zábržová, CEO Soulmio

Chtěli byste si jeden takový zažít?
Napište nám.

  • 18. srpna v 9:30 >> Jan Hanuš, CEO Woltair
  • 26. září v 9:30 >> Ondřej Krátký, CEO Liftago
  • 6. října v 9:30 >> Karin Fuentesová, CEO Digitoo
  • 20. října v 9:30 >> Honza Mayer, Managing Director Heureka Group

Jan Hanuš, CEO Woltair

Z korporátu do globálního start-upu se sídlem v Česku. Z potravinářství přes e-commerce do progresivní energetiky. Před příchodem do ambiciózního česko-globálního start-upu Woltair působil Jan Hanuš jako CEO Mall Group nebo CEO Telenor Hungary. Stál v čele společnosti Emco nebo Kostelecké uzeniny. Rozjížděl vegetariánský řetězec Vegg-Go, jenž i pod tíhou pandemie vyhlásil insolvenci. Podílel se na vedení potravinářských firem Douwe Egberts, Vitana a Yoplait.

Ve Woltair vede tým a firmu k expanzi a přerodu z původně české firmy ke globálnímu trhu progresivní energetiky (fotovoltaika, tepelná čerpadla apod.) Vystudoval marketing, ekonomii a IT na Univerzitě Hradec Králové.

Píše knížku Dálnice do Bohnic.  O své postřehy ze života CEO a hlavně sebe jako člověka se dělí na svém Linkedinu.