Skládám si z lidí mozaiku inspirace. Myšlenky z talk-show s Ondřejem Krátkým

„Rád lidi vidím jako barevnou mozaiku inspirace, ne jako černobílé charaktery - buď naprosto inspirativní, nebo úplně marné," komentuje Ondřej Krátký, CEO Liftago svůj náhled na osobní rozvoj a inspiraci. Se Simonou Zábržovou v rozhovoru série Ups&Downs dále probrali, co mu pomáhá zvládat stres a budovat psychickou odolnost.

Ups&Downs jsou rozhovory, které vede Simona Zábržová, CEO Soulmio, s dalšími CEOs, kteří ji inspirují. Kromě Ondřeje Krátkého, CEO Liftago, vyzpovídá v říjnu Karin Fuentesovou, CEO Digitoo a Honzu Mayera, CEO Heureka Group.

Častým zdrojem stresu není problém, ale moje reakce na něj.

Krátký si pravidelně zapisuje, co ho v danou chvíli vystresovalo. Ideálně ihned, jakmile se to děje, příp. co nejdříve potom. Pomáhá mu to si zpětně uvědomit, co se v danou chvíli vlastně stalo, reflektovat situaci a rozdýchat ji. Nevede si deník, spíš spoléhá na rychlé poznámky, které mu zaberou méně než minutu a nezabírají mentální kapacitu. Někdy stačí si k události do kalendáře jen poznačit plus nebo mínus.

Učím lidi, aby mi oponovali.

„Mám rád upřímnost. Ideálně v její radikální podobě," říká o svém přístupu ke komunikaci. Se zaměstnci se mu osvědčilo nemalovat si růžovou dálnici společné kariéry, která trvá až do důchodu. Spíš sází na průběžný feedback, díky kterému obě strany včas zjistí, pokud se začnou rozcházet jejich představy o spolupráci.

„Tak máme čas naše společné fungování upravit, nebo dopředu víme, že se rozloučíme a můžeme se na to připravit," komentuje, proč se mu to vyplácí. Odcházejícím kolegům často pomáhá najít další místo ve své síti kontaktů. I díky tomu mohou z Liftaga odcházet s férovým pocitem a dobrou zkušenost šířit dál, i když pro něj už nepracují. 

Kromě individuálního rozvoje se mu otevřenost vyplácí i v byznysu. Je podle něj důležité, aby se lidé naučili, že mu mohou oponovat. Například nenadávat, co všechno se na ně z byznysu valí, ale včas upozornit, že už je toho moc a je třeba si jasně pojmenovat priority.

Krátká inspirace

Ondřej Krátký pravidelně publikuje své názory a techniky osobního rozvoje, které se naučil a pomáhají mu. Krátký videa a krátký tipy najdete na: https://linktr.ee/ondrejkratky

Provozuji strategickou naivitu.

Řídí se zásadou, že není nutné vše naplánovat a vědět dopředu. „Kdybychom pokaždé věděli, jaké překážky nás čekají, do žádného byznysu bychom se nepustili," vysvětluje, co myslí tou strategickou naivitou.

V rychle se měnícím start-upu, který každý den řeší nové problémy a výzvy, může být snadné propadnout frustraci z toho, co všechno nefunguje a mohlo by být lepší. V takových chvílích Krátký staví na dvou přístupech:

  • Zaměřit se na přidanou hodnotu, kterou dlouhodobě přinášíme světu.
  • Všímat si, co funguje a bádat, proč tomu tak je. I kdyby to byla jen malá část z celého byznysu. 
Klid. Není důvod k panice. TOP myšlenky z talk-show s Janem Hanušem

Klid. Není důvod k panice. TOP myšlenky z talk-show s Janem Hanušem

„Nebuď k*k*t." „Vítězí lepší nápad." A další klíčové postřehy, které zazněly v rozhovu Jana Hanuše, CEO Woltair a Simony Zábržové, CEO Soulmio.

Nemám jeden vzor. Spíš si beru od každého něco.

Na Krátkého nefungují inspirativní byznys knížky. Spíš si od více lidí a zdrojů skládá svou vlastní mozaiku inspirace. Zajímavé jsou pro něj například konkrétní problémy, které řeší šéfové jiných byznysů, se kterými se potkává. Za velký zdroj osobního růstu označuje také upřímný feedback od okolí. 

Když už čte, zajímají ho spíš poznatky, které vysvětlují, jak funguje lidský mozek, myšlení, psychologie a vztahy. 

Občas zkouším věci, které běžně nedělám.

Krátký čas od času cíleně zkouší věci, které běžně nedělá. Nechává se například kamarády a známými pozvat k aktivitám, kterým se oni s radostí věnují, ale pro něj jsou úplně nové. Díky tomu objevuje nové oblasti, které by ho mohly bavit. Nebo si ujasní, co by ho nebavilo. Vždy ale odchází s novou zkušeností a inspirací. 

Také doporučuje si čas od času půjčit skvělého učitele. Opět s cílem zkusit něco nového, a zároveň díky profesionálovi rychle získat účinné tipy. 

Co ještě Ondřeji Krátkému funguje k jeho osobnímu rozvoji

  • Dlouhodobě budovat dobrou firemní karmu.
  • Nemít předěl Ondřej v práci vs. Ondřej v soukromí. Chovat se pořád stejně autenticky.
  • Dělit pracovní projekty na business as usual a sázky
    • Business as usual: Projekty, na které se firma musí zaměřit, aby dlouhodobě úspěšně fungovala. Většina pracovního času.
    • Sázky: Nové nápady, inspirace, nevýdělečné projekty. Počítá se, že většina z nich neklapne. Občas ale některý vyjde a může byznys významně obohatit.
  • Začít light. V rámci osobního rozvoje dělat malé aktivity, které nezaberou moc času a mentální kapacity. Např. si místo deníku jen jedním slovem zapisovat, co vás nabíjí nebo bere energii.

Vážné i nevážné rozhovory o tom, jak si v manažerské roli udržet nadhled, zdraví a zdravé vztahy. 

Rozhovory provází Simona Zábržová, CEO Soulmio

Chtěli byste si jeden takový zažít?
Napište nám.

  • 18. srpna v 9:30 >> Jan Hanuš, CEO Woltair
  • 26. září v 9:30 >> Ondřej Krátký, CEO Liftago
  • 6. října v 9:30 >> Karin Fuentesová, CEO Digitoo
  • 20. října v 9:30 >> Honza Mayer, Managing Director Heureka Group

Ondřej Krátký, CEO Liftago

Ondřej našel svoje štěstí a naplnění ve start-upu Liftago, pro jehož vizi se nadchl, a který pomáhal zakládat. V Liftagu absolvoval několik rolí a od roku 2017 jej vede. Liftago směřuje ke spolehlivé a bezpečné službě pro zákazníky taxi a kurýrních služeb.

Firma pod jeho vedením výrazně inovuje na poli udržitelné městské mobility s cílem naučit města část své přepravní kapacity mezi firmami sdílet a zredukovat tak počet přepravních prostředků na minimum.

Kromě podnikání a rozvoji svého týmu se Ondřej věnuje vzdělávání a v rámci vzdělávacího programu MŮŽEŠ PODNIKAT chodí inspirovat studenty středních škol v Česku.