Cíl: Spokojenost zaměstnanců. Nástroj: Benefity

Nejeden výzkum už prokázal souvislost mezi spokojeností zaměstnanců a jejich produktivitou. Spokojení lidé zkrátka odvádějí lepší práci. A zaměstnanecké benefity jsou skvělý nástroj ke zvýšení (a udržení) jejich spokojenosti. Není ale benefit jako benefit. O jaké zaměstnanci skutečně stojí?

Benefity nejsou vždy výhodné

Živý openspace nebo dogfriendly kancelář může být pro někoho noční můrou. Motivující finanční ohodnocení zavání netransparentností a příjemné pracovní prostředí snad ani není třeba komentovat. Ne všechno na seznam benefitů patří a některé často ani příliš výhodné nejsou.

Jak si některé benefity potenciální zaměstnanci mohou “přeložit”?

  • Firemní telefon s neomezenými daty. Je přece super dostávat zadání e-mailem i po večeři a ráno muset vysvětlovat, proč to ještě není hotové. 
  • Flexibilní pracovní doba. Paráda - od devíti do čtyř musíte být v kanceláři, ale jinak si můžete svůj den naplánovat naprosto flexibilně!
  • Pravidelné týmové akce a teambuildingy. No co, že se z popracovních drinků vracíte před půlnocí a máte zabitý celý víkend teambuildingem. V práci jste přece jedna velká rodina.
  • Jídlo a pití v kanceláři. Konečně vám nic nebrání strávit u počítače celý den. Kdo potřebuje denní světlo nebo teplý oběd, když má v kanclu Lavazzu a bagety?

Než tedy začnete lákat na neomezené kafe v kanceláři a pravidelné páteční drinky po práci, zamyslete se, jaké kolegy vlastně chcete a zda jsou tohle benefity, které váš tým opravdu ocení. 

Lidé totiž chodí do práce hlavně pro peníze. A víc než zábava v kanceláři je zajímá work-life balance, takže spíš než drinky ocení krátký pátek, aby mohli odjet s rodinou na chatu.

Jaké benefity zaměstnance skutečně zajímají? 

Zaměstnanci inovativních firem a startupů si ze všeho nejvíce přejí možnost home office, flexibilitu, práci remote, finanční benefity a více dovolené,” vyplývá z aktuálního průzkumu Startupjobs. Home office kraloval zaměstnaneckým výhodám i v letech 2019, 2020 a 2021 a oproti minulým letům výrazně vzrostl zájem o možnost remote práci - z 23,2 % v roce 2022 na 33,7 % v roce 2023

Žebříček 7 nejžádanějších benefitů v roce 2023:

  • home office (41,6 %)
  • časová flexibilita (34,7 %)
  • možnost remote práce (33,7 %)
  • finanční benefity (29,5 %)
  • více dovolené (23,9 %)
  • podpora vzdělávání a rozvoje (17,8 %)
  • podpora work-life balance (14,4 %)

“V minulém průzkumu se na seznamu benefitů poprvé objevila péče o duševní zdraví.
V aktuálním průzkumu obsadila o devět stupňů lepší pozici než v minulém roce.

Mezi velmi žádané výhody patří také podpora work-life balance. Obě výhody potvrzují rostoucí trend na trhu práce, kterým je zvyšující se zájem zaměstnavatelů o psychickou pohodu svých podřízených.” (Průzkum pracovních benefitů Startupjobs)

Přepracovanost je out, work-life balance a wellbeing jsou in. Naštěstí!

Dostatečná dovolená, flexibilní pracovní doba, home-office - to jsou nejžádanější pracovní benefity. Všechny jsou příznaky trendu, který už nelze přehlížet - lidé nejsou ochotni obětovat své práci tolik času jako dřív a v práci si to “odsedět”. Ať už je to postcovidovou dobou, nástupem Gen Z na pracovní trh nebo zkrátka celospolečenskou změnou nálady, vzniká tlak na volnost, dostatek volného času a důraz na osobní život. 

Důraz na péči o duševní zdraví je rozhodně namístě - i vzhledem k tomu, že se až 25 % světové populace potýká s nějakým typem duševní poruchy, úzkostí či depresí a každý třetí člověk V ČR vykazuje symptomy spojené se zhoršeným duševním zdravím. 

Aby pracovní benefity plnily svou funkci tak, jak si představujete, neměly by suplovat odpovídající odměnu za práci, ale být pomyslnou třešničkou na dortu v péči o zaměstnance a jejich spokojenost. Z dlouhodobého hlediska se to zkrátka vyplatí.

Pracovní benefity pro lepší work-life balance a wellbeing vašich zaměstnanců

Opravdová flexibilita

Pružná pracovní doba, home-office, zkrácené úvazky či svobodnější možnost plánování směn umožní vašim zaměstnancům si lépe organizovat pracovní i soukromý život a využívat na maximum jejich potenciál. 

Čtyřdenní pracovní týden nebo krátký pátek

Model čtyřdenního pracovního týdne zkouší čím dál více firem a zatím se velmi osvědčil. A možná vás překvapí, že produktivitu naopak podporuje. Podobnou službu vám udělají i zkrácené pátky - v pátek odpoledne stejně nikdo na práci nemyslí, tak můžete mít spokojenější zaměstnance a ještě ušetříte za elektřinu.

Dny volna navíc a sickdays

Odpočatí a zdraví zaměstnanci jsou produktivnější. Týden dovolené navíc nad rámec zákonného minima už je dnes dobrým zvykem.

Sabatikl aneb odpočinek na plný úvazek

Pro firmu klíčoví lidé jsou často přetížení a v záplavě každodenních procesů mohou ztrácet právě to, čím jsou pro firmu nejdůležitější. Sabatikl - dlouhodobé placené či neplacené volno - se z akademické půdy postupně dostal i do firemního prostředí. Umožňuje nabrat nové síly, inspiraci a nadhled - přečtěte si, co sabatikl přinesl ex-CEO Česko Digital Evě Pavlíkové.

Benefitové balíčky na míru

Benefitové balíčky pro různé skupiny zaměstnanců mohou firmu stát stejně jako jeden univerzální, ale přitom uspokojí každého - někdo ocení větší flexibilitu v úvazku, někdo příspěvky na životní pojištění a někdo zase mentoring, příspěvek na sport nebo online předplatné. 

Benefitové balíčky můžete připravit pro konkrétní pozice nebo třeba pro různé generace:

  • Rodičům malých dětí můžete nabídnout zkrácené úvazky, flexibilnější pracovní dobu, dny volna navíc, příspěvky na dětské tábory a online předplatné.
  • Starší generace ocení vyšší příspěvky na důchodové pojištění, firemní akcie nebo lékařské služby.
  • Nejmladší členové týmu zase ocení mentoring, kurzy, flexibilní pracovní dobu a příspěvky na sport.

Udělejte si průzkum a zjistěte, jaké benefity vaši zaměstnanci skutečně využívají. O které vůbec nestojí. A které jim naopak chybí. Získáte tak skvělé podněty, které vám přípravu balíčků usnadní.

Psychická podpora a prevence: Klíčová součást firemní strategie a kultury

Firmy, kterým na lidech skutečně záleží, se starají o jejich psychickou pohodu. Investice do duševního zdraví zaměstnanců se vrací na angažovanosti, produktivitě a nízké fluktuaci. Podpora duševního zdraví zaměstnanců ve zdravých firmách není pouhým benefitem, ale nedílnou součástí firemní kultury a dlouhodobě se bez ní žádná firma neobejde. Semináře a workshopy jako dlouhodobá prevence, ale také rychlá psychologická pomoc v případě potřeby by na seznamu opravdových pracovních benefitů určitě chybět neměly.

Na to ale nemusíte být sami - mrkněte na online program pro firmy Soulmio - pomůže vám pokrýt prevenci i rychlou pomoc nejen pro zaměstnance, ale i HR a manažery. 

 

Zdroje: 
Zaměstnanecké benefity a všechno, co jste o nich chtěli vědět (almacareer.com)
The best and the worse workplace benefits - advo-one (advogroup.co.uk)
PRŮZKUM: Home office znovu kraluje zaměstnaneckým benefitům, druhou nejžádanější výhodou je flexibilita - SJ News