Změnit Česko? Každý musíme začít u sebe. Eva Pavlíková, ředitelka Česko Digital

„Nemám ambici změnit Česko." Takovou větu od ředitelky organizace Česko Digital nečekáte. Eva Pavlíková ale jedním dechem dodává: „Chci být dobrým člověkem a jít příkladem ostatním. K tomu ale musíme každý začít u sebe." Letos v létě si vzala na tři měsíce volno z práce, aby si ujasnila, v čem může být organizaci největším přínosem. Plán na tříměsíční sabatikl? Prostě si dosyta odpočinout. 

Ups&Downs jsou rozhovory, které vede Simona Zábržová, CEO Soulmio, s dalšími CEOs, kteří ji inspirují. Kromě Evy Pavlíkové, ředitelky Česko Digital, vyzpovídala Ondřeje Krátkého, CEO Liftago, Honzu Mayera, CEO Heureka Group a Jana Hanuše, CEO Woltair.

To už jsi zpátky?

„Je dobře, žes tu nebyla," slyšela Eva, když se po třech měsících volna vrátila zpátky do práce. Kolegové uznali, že díky její nepřítomnosti si mnohá témata vzali více za svá a naučili se poradit si sami. 

Plánování dlouhého letního volna začalo už lednu. Jako ředitelka odcházela Eva s tím, že se možná už nevrátí. Podle toho vypadala i její příprava. Některé projekty předala, jiné dokončila a některé se prostě rozhodla nedělat. 

Cílem jejího sabatiklu z pohledu organizace byla pracovní očista a odpověď na otázky:

  • Proč a v čem se s organizací vzájemně potřebujeme?
  • Co je opravdu moje klíčová kompetence, kterou v pracovní roli nejvíc přispívám?  
  • Pracujeme spolu, protože to tak chceme? Nebo jen proto, že potřebujeme mít obsazenou roli ředitelky?

Jejím osobním záměrem pak bylo dosyta si odpočinout, věnovat se sobě, rodině a pohybu. „Díky tomu, že jsem vše včas předala, mohla jsem od prvního dne volna úplně vypnout," pochvaluje si Eva. 

Viditelné zklidnění, nepopsatelná změna.

„Během volna jsem si všimla, že největší užitek jsem pozorovala ve dnech, kdy jsem sportovala," komentuje Eva zážitek z toho, když přestanete zažívat naplnění z práce. Seberozvoj a péči o sobě spojovala s pohybem i před sabbaticalem a pokračuje s ním nadále. Nejčastěji ji potkáte na kole, cvičit jógu nebo v zimě plavat venku. 

Kromě pohybu jí k lepšímu sebeuvědomění pomohlo i celkové zklidnění. „Když jsem se vrátila do práce, kolegové u mě popisovali viditelnou změnu, kterou ale nedokázali konkrétně pojmenovat," popisuje Eva další přínos dlouhého odpočinku. Zároveň dodává: „Všimla jsem si ale, že v rychlém pracovním prostředí se moje zklidnění velmi rychle vytratilo."

Čím víc tlačím, tím je to horší.

V rámci sebeuvědomění si Eva také vedla deník - čistič duše. Zapisovala si do něj: 

  • Co mě v práci nebaví a chci to z ní dostat pryč?
  • Co chci dělat a dává smysl?

„Volno mi pomohlo uvědomit, že čím víc tlačím, tím je situace horší. Tak se učím rozpoznávat, kdy s tlakem v různých situacích včas přestat," líčí Eva další poučení z dlouhého volna. 

Řídím se svou energií, ne hodinkami.

Kromě sabbaticalu došlo také na to, jak Eva obecně pracuje sama se sebou. „V práci a životě se neřídím podle času, ale podle toho, kolik mám energie. Vím, že je to privilegium," popisuje svůj přístup k organizaci svého dne. „I proto se snažím jet v proaktivním módu co je důležité a chci dělat místo jednoduššího reaktivního co je třeba udělat." Za podobné privilegium považuje Eva i možnost dělat práci, která dává smysl.

Další postřehy z Ups&Downs

Práce je vždy víc, než dokážeš vyřídit.

„Snažím se lidi naučit, že za mnou pro odpověď nemusí chodit jen proto, že zastávám funkci ředitelky. Že relevantní a kompetentní odpověď získají i od někoho jiného," popisuje Eva, co jí také pomáhá určit si priority. „Taky jsem se naučila, že ne všechny nabídky na spolupráci jsou tak vážné, jak se tváří. Moc mi pomohlo uvědomit si, že nejsem nepostradatelná. Je to dost osvobozující."

Nemám ambici zlepšit Česko. Začít musíme u sebe. 

„Nemám ambici zlepšit Česko nebo něco dokázat. Chci být dobrým člověkem a jít příkladem ostatním. K tomu ale musíme každý začít u sebe," líčí Eva svou životní filozofii. Za podstatné považuje kultivování sebe-vědomí. „Čím víc sama sebe poznávám, tím víc vidím, jak to dokáže pomoci s prevencí vyhoření, s postojem k dezinformacím a celkovému ukotvení."

Co ještě Evě pomáhá k lepšímu zdraví a seberozvoji

  • Číst knížky mimo pracovní obor. Nahlédnout díky tomu nové paralely. 

  • Přerušovaný půst a nízkosacharidová strava. 

  • Vnímat pohyb ne jako výkonovou položku, ale momentální prožitek, který není třeba hodnotit.

  • Kvalitní spánek. Klidně ho i měřit, ale řídit se hlavně pocitem.

Vážné i nevážné rozhovory o tom, jak si v manažerské roli udržet nadhled, zdraví a zdravé vztahy. 

Rozhovory provází Simona Zábržová, CEO Soulmio

Chtěli byste si jeden takový zažít?
Napište nám.

Další Ups&Downs proběhnout v lednu 2024. 

Eva Pavlíková, CEO Česko.Digital

Spoluzakladatelkou a CEO Česko.Digital, komunity expertních dobrovolníků, která od svého založení v roce 2019 realizovala desítky technických projektů.

V posledních 20 letech pracovala na pozicích projektových manažerů v telekomunikacích a maloobchodě. Jako vizionářka a stratég se snaží do všech svých projektů zapojit spolupráci a inovace, aby kromě dosažení svých cílů pomohla i ke změně. V současné době Eva aktivně řídí projekty digitální státní správy. V neposlední řadě je matkou dvou roztomilých chlapců, která ráda poslouchá klasickou hudbu a cvičí jógu.

Další inspirativní čtení na Soulmio blogu