Jak může HR pomoct zaměstnancům zasaženým válkou na Ukrajině

Ve středečním live streamu pro HR a manažery, který vedl psychoterapeut Jiří Dohnal a psycholožka Martina Mikesková, zaznělo hned několik konkrétních tipů, jak se v roli manažera vypořádat se současnou krizovou situací, jak pracovat s týmem a jak správně komunikovat situaci jako leader

Podle psychoterapeuta a konzultanta, Jiřího Dohnala, lidé ve firmách hledají v nejistotě oporu u vůdce smečky. Proto se častěji obracejí na management nebo HR oddělení. Může se zdát, že chodí s každou maličkostí, ale spíše jim jde o oporu, o ujištění, že se s nimi nadále počítá, že pro nás jsou důležití.

Krizové chování v týmu

Dohnal upozorňuje, že výkon týmu v této době může být snížený. Jsou dva typy lidí. Většina výkon sníží, protože sleduje příliš negativních zpráv, zažívá intenzivní emoce, ztrácí jistotu u řady činností a nemůže se soustředit. Menší část lidí se snaží prací před pocity tzv. utéct, a tak pracuje ještě víc. Pro takové typy lidí je dobré zajistit pracovní místo v kanceláři, aby se neizolovali doma se svými negativními pocity a neprohlubovaly se jejich depresivní stavy.

Zaměstnanci, kteří vykonávají komplexní úkony nebo činnosti s přidanou hodnotou (designéři, programátoři, architekti atd.) podle Dohnala díky nižšímu soustředění mohou dělat chyby, volit zkratkovitá řešení nebo jednoduše sníží pracovní výkon. Jednou ze správných reakcí je převést zaměstnance dočasně na jednodušší úkoly.

Každá sebesilnější emoce skončí a pomine

Zažíváme přirozené reakce mysli na situaci, ve které se teprve potřebujeme zorientovat. Jak ale dodává psycholožka Martina Mikesková, nemusíte se nechat pohltit panikou, jedná se o časově omezenou situaci: „Nyní není dobré na zaměstnance vyvíjet nátlak, ale dát jim čas na to, aby šok polevil a ty nejtěžší emoce mohly pominout. Žádná intenzivní emoce či strach, netrvají věčně. Dopřejte tedy svým kolegům prostor se s šokem vyrovnat.“

Rozhodování pod tlakem

Ohledně rozhodování v dobách nejistot má Dohnal také konkrétní radu. Pokud se rozhodujete pod tlakem, ale samotná situace není až tak akutní, vyslechněte daného člověka a následně si dejte pauzu 20 minut, hodinu nebo více, aby vaše rozhodnutí bylo kvalitnější. Pokud se musíte rozhodnout rychle, nerozhodujte se vsedě: Postavte se, projděte se po místnosti. Získáte tak alespoň nějaký odstup a vaše rozhodnutí bude kvalitnější.

Máte firemní hodnoty? Připomeňte je týmu

Dále Dohnal upozorňuje, že je podstatné monitorovat odlišné názory na současnou situaci, aby nevznikaly konflikty. I jeden člověk hlásající jiné, pro ostatní radikální, názory může atmosféru v celé firmě výrazně ovlivnit. Mediátorka a firemní koučka Sandra Fridrichová k tomu dodává: „Pokud máte stanovené firemní hodnoty a žijete je, je skvělé se o ně nyní opřít. Připomenout, jaké hodnoty a postoje v týmu zastáváte.“

Stabilizujte sami sebe

Pro jakéhokoliv manažera je podle psycholožky Mikeskové na prvním místě, aby stabilizoval sám sebe, až po té může pomoci ostatním. Zároveň dodává, že často pomáháme druhým, abychom snížili vlastní tenzi. Tohle nastavení nás může dlouhodobě zaslepit. 

Pomáhejme pouze na maximum svých možností

Jak podle psycholožky tedy správně podpořit svůj tým? „Zaměstnance povzbuzujte. Ať zůstanou s přáteli, s rodinou, mluví spolu o tom, co prožívají, a ať se drží svých zvyků a rituálů. Dále doporučuji omezit přísun negativních zpráv. Nezapomínejme také na sebe. Vymezte si svou roli, kdy jste v práci a jste koordinátor pomoci pro ostatní a kdy máte čas pouze pro sebe. Pomáhejte vždy podle svých možností a mějte na paměti, že nemůžeme všichni vyřešit všechny“ říká Martina Mikesková.

Tipy psychologů, jak v týmu zvládnout úzkost
a strach z války

  • Je potřeba, aby ve firmě a týmech zaznělo, že je v pořádku využít psychologickou pomoc . Že je normální cítit se špatně, úzkostně a prožívat paniku.
     
  • Abyste snížili nejistotu v týmu, hovořte s lidmi otevřeně. Pokud jim nemůžete sdělit, jaká budou přijata rozhodnutí (protože ještě nebyla přijata), informujte je o interních procesech, o tom, co se ve firmě děje a jak se to řeší. Když nemůžete informovat  o výsledku, informujte o procesu. Neslibujte, co nesplníte.
     
  • Pokud někdo pomoci nechce, nepomáhejte mu. Respektujte jeho přání. Mějte na paměti, že o dva dny později už možná daný člověk pomoc velmi uvítá.
     
  • Pravděpodobně se u kolegů setkáte s pocitem, že nemůžeme nic dělat: Vždy můžeme udělat alespoň to, že pomůžeme sami sobě. Ukotvit se, uklidnit, zmírnit emoce a napětí. Pocit bezmoci není racionální.
     
  • Práce s tělem je zásadní. I proto, že tělo máme vždycky po ruce. Zařaďte do svého dne pravidelné procházky, sport, protahování, výlety do přírody.
     
  • Domluvte se v týmu, že budete sdílet pocity, náhledy na dění v týmu (nikoliv na politickou situaci). Neváhejte pozvat odborníka, který vám pomůže pochopit jednání jednotlivých lidí.
  • Respektujte, že ve stresu klesá kreativita a zvyšuje se chybovost.

  • Zkuste přijmout, že jsme stále ve fázi šoku. Ten ale poleví. Nekomplikujte si to tím, že musíte pár dní jet na plný výkon.

  • Pokud je někdo v emočním šoku a má například před důležitou schůzku, hodinu před ní se ho zeptejte: Co je nového? Jak se cítíš? Jsi připraven/a na schůzku? Vypálí na vás nejsilnější emoce a tím je odplaví. Pomozte mu uvědomit si, že schůzku nebo podobnou pracovní situaci zvládne.

  • Řiďte vzájemná očekávání: Ať každý člen týmu ví, co se od něj čeká. A zároveň ať vy víte, co očekává tým od vás.