Neomezené volno, improvizace a vzdělávací festival: LMC sází na inovativnost v rozvoji zaměstnanců

Jako jedna z prvních firem v Česku pracují v plně hybridním režimu, zaměstnancům dopřávají neomezené volno a ověřené formy vzdělávání se nebojí obohatit o neobvyklá témata. Svůj přístup k zaměstnancům naznačují už dlouho přejmenováním oddělení Human Resources na Employee Guidance. S Petrou Smetákovou, která má ve společnosti LMC na starosti péči o lidi, jsme si povídali o tom, jak přistupují k rozvoji zaměstnanců.

Jaký vliv měla na vaše vzdělávací aktivity pandemie COVID19? 

Rozvoji zaměstnanců se věnujeme průběžně a v nabídce máme celou řadu velmi zajímavých aktivit, které mohou být dlouhodobé nebo naopak reflektují aktuální potřeby nebo situaci. V návaznosti na pandemii jsme se věnovali tématům remote work, práce v hybridu, ale pořádali jsme třeba  i přednášky na téma rodičovství v době pandemie. Mně osobně se velmi líbí koncept našich BIGGERS, což je zhruba dvoutýdenní vzdělávací festival, který pořádáme obvykle na jaře. 

Jak takový firemní vzdělávací festival probíhá?

Snažíme se v něm otvírat nová inspirativní (někdy i provokativní) témata, ukazovat nové cesty a možnosti rozvoje a celkově přinášet specifický rozvojový zážitek a prožitek. V posledním ročníku jsme např. nabízeli kurzy improvizace, Wim-Hoffovu metodu otužování, práci se strachy ve virtuální realitě, rezonovalo i téma potrava pro mozek nebo typologie osobnosti egodiagram. Pokud některé z témat rezonuje, pracujeme s ním pak dál v rámci dlouhodobého rozvoje. Zpětné vazby, které dostáváme, jsou velmi pozitivní a jsme za ně moc rádi.

Kromě workshopů s externími lektory, jaké rozvojové aktivity pro zaměstnance pořádáte interně? 

Interních aktivit pořádáme celou řadu, a to v různých formách a pro různé komunity. V rámci oddělení Engineeringu kolegové například organizují tzv. technické měsíce, kdy se systematicky věnují vybrané technologii nebo oblasti. Vzájemně sdílí své zkušenosti a know-how. Z pozice HR pak pořádáme nepravidelné tématické akce, například na téma odměňování. Sdílení zkušeností a znalostí je de facto běžnou součástí denní práce, learning by doing je integrální součástí DNA našeho fungování.

Celá vaše firma pracuje v hybridním režimu. Jak zaměstnancům pomáháte s rozvojem znalostí a dovedností pro tuto novou a náročnou disciplínu? 

Všichni zaměstnanci absolvovali školení na práci v remote (na dálku), které zahrnovalo jak procesní, tak softovou část. Průběžně nabízíme speciální kurzy na specifická témata, např. zpětná vazba v dálce aneb když chybí tělo, facilitace a motivace v remote týmu, případně aktuálně tvůrčí proces v remotu.

Nejvíce v Cafeterii benefitů táhne zdraví

V Soulmio zaznamenáváme, že firmy teď mnohem víc než kdy dřív nabízejí zaměstnancům benefity k utužování zdraví. Stále víc je to kromě zdraví fyzického i péče o psychiku. Jak k tomu přistupujete vy?

Zdraví našich kolegů a kolegyň je pro nás jedním ze zásadních témat, a to v obou rovinách - fyzické i duševní. Tímto směrem také míříme nejen rozvojové aktivity, ale i naši nabídku benefitů. Prostě chceme, aby zaměstnanci byli odpočinutí a zdraví. Proto jsme v LMC od ledna implementovali institut Happy days, neomezených volných dní, aby zaměstnanci v náročném prostředí měli možnost vydechnout a zregenerovat.

Na oblast duševního zdraví pak míříme programem Soulmio. Zároveň v LMC máme implementovanou Cafeterii s ročním příspěvkem a vidíme, že většina prostředků je utrácena právě v oblasti zdraví. Pro rok 2023 nabídku benefitů zatím diskutujeme, ale můžu prozradit, že směr zůstává stejný, na zdraví nám bude záležet vždycky.

Řešili jste už s nějakým zaměstnancem (zaměstnanci) syndrom vyhoření? Jak to probíhalo? Jak jste postupovali? Jak to dopadlo - zůstal nebo odešel? 

Děláme všechno proto, abychom byli schopni syndrom vyhoření a vyčerpání předvídat. Na pravidelné bázi se HR Business Partners potkávají s manažery a zjišťují situaci v týmu. V rámci naší rozvojové nabídky najdou zaměstnanci celou řadu témat budování odolnosti, práce se stresem atd, a to jak v online, tak offline variantě. Pokud to pak situace vyžaduje, řešíme vždy individuálně. 

“Na programu Soulmio oceňuji především jeho rozsah a komplexitu.”

Jak jste zmínila, v rámci péče o duševní zdraví mají zaměstnanci k dispozici celoroční program Soulmio. Po roce využívání, v čem vidíte největší přidanou hodnotu? 

Na programu Soulmio oceňuji především jeho rozsah a komplexitu. Zahrnuje celou řadu různých témat v různé hloubce zpracování, což umožňuje všem vybrat si přesně to, co potřebují a co je zajímá. Zároveň se dá postupovat od malých forem, které nejsou časově náročné, a zjistit, jestli mě dané téma zajímá víc, a chci mu tedy věnovat i více času. 

A o kterou část ze Soulmio programu mají zaměstnanci největší zájem? Jsou to live streamy s terapeuty, online setkání s psychologem nebo něco jiného?

Zaměstnanci využívají jak vzdělávací část, tak i online poradnu. V té hledalo odpovědi na své otázky minimálně jednou více než 40 našich zaměstnanců. Oceňuji zároveň i vstřícnost našich partnerů ze Soulmio, ať už se týká různých požadavků na informace nebo zpětné vazby na produkt. 

V rámci celoročního programu Soulmio se vaši zaměstnanci mohou zúčastnit online akce Mental Wellness Days. Jaká přednáška nejvíce zaujala vás osobně a doporučila byste ji svým zaměstnancům?

Program mi celkově přijde velmi zajímavý: Ráda bych stihla přednášku o psychologickém bezpečí, tohle téma v poslední době hodně rezonuje a zaslouží si velkou pozornost.

Petra Smetáková 
Employee Guidance manažerka v LMC

V LMC má na starosti oddělení Employee Guidance, jinak HR. V oblasti HR se pohybuje skoro 20 let, většinu z toho ve velkých nadnárodních firmách. Prošla si řízením náboru, business partneringem, řízením HR inovací i seniorními manažerskými pozicemi v korporátu. Mimo práci maminka dvou dětí (8 a 5 let), s nimiž tráví čas ideálně na horách. Vystudovaná historie jí zůstala celoživotní láskou, takže rodinné výlety často končí na hradech, zámcích a zříceninách.