Ženy se nemusí sebepřekonávat. Stačí, když zůstanou ženami. Senta Čermáková, CEO Czechitas

“V téhle fázi své kariéry chci dělat věci, které mi dávají největší smysl. Chci šéfovat Czechitas, učit a mentorovat lidi, které mám ráda. Posouvat zejména mladé lidi. A zejména ženy. Svoji energii chci namířit tam, kde to bude mít největší dopad,” představuje v rozhovoru se Simonou Zábržovou svoji aktuální misi Senta Čermáková, CEO Czechitas. Povídaly si o budování kariéry, FOMO, sebepřekonávání a hledání radosti v tom, co člověk dělá.

Ups&Downs jsou rozhovory, které vede Simona Zábržová, CEO Soulmio, s dalšími CEOs, kteří ji inspirují. Kromě Senty Čermákové, CEO Czechitas, vyzpovídala Cyrila Klepka, zakladatele Cyrklu, Ondřeje Krátkého, CEO Liftago nebo Honzu Mayera, CEO Heureka Group.

Manažerka, která má velké ambice, velké sny a chce měnit svět.

Kolem čtyřicítky Senta Čermáková zjistila, že největší energii dostává od lidí a přírody, ale nejvíc ji nabíjí její genetická výbava. “Narodila jsem se optimistická, bezproblémová a s přebytky energie,” a dodává, že život rozjela na plné obrátky už v dětství. “V životě mi nejvíc dali mentoři, kteří byli mými šéfy nebo nad-šéfy. Já jsem taková prořízlá pusa a vždycky jsem si uměla říct o pomoc. To když člověk má, tak zjistí, že lidi jsou strašně dobrý.

Nikdy se mi nestalo, že by mi žádost o pomoc někdo odmítl.
Hlavní je se dobře zeptat správného člověka.

"A dívat se na lidi, kteří jsou moudřejší než my - což jsou všichni - jako na mentory a kouče. Můj kouč je každý spisovatel, od kterého čtu knížku,” odpovídá na otázku, kdo ji v životě mentoruje a inspiruje. 

Lidem, kteří prořízlou pusu nemají, nebo se bojí odmítnutí, doporučuje knihu Speed of Trust od Stephena Coveyho a radí: “Je to o přípravě. Když se dobře připravíme, máme každému co říct. A přirozený respekt k autoritám je blbost. To musíme ztratit a znát svoji hodnotu. Vědět, že i té největší celebritě máme co říct. Tam se pak začíná rozjíždět kariéra.”

Čechům chybí disciplína a asertivita.

Češi podle ní potřebují větší disciplínu. Podotýká, že při srovnání stejně starých a vzdělaných čechů a američanů, mají američané větší drive, jsou persistentní a jsou ochotni pro svůj sen hodně udělat a klepat na všechny dveře. “Důležité je najít sebehodnotu a potom v sobě musím najít energii dělat věci, který jiní lidé nedělají. Nechodit prošlapnými cestičkami.”

Každý máme nějaké superschopnosti a talenty.
Člověk musí objevit ty svoje a do těch se pak opřít. A silně!

Zdůrazňuje provázání sebehodnoty a sebepoznání. “Když to o sobě nevíme, tak se pak sebehodnota hledá těžko. Ale když se trochu rozkryjeme a něco si zkusíme ve svých doménách, posílí se naše sebehodnota i sebevědomí a lépe se najde cesta dopředu. A tyhle věci se ale dají dělat, jen když je vám dobře a máte k tomu dobré podmínky - zázemí a zdraví. Ne každý tohle privilegium má.”

Nesouhlasím s tím, když někteří koučové radí: “Jeďte si svým tempem”. 

Já říkám: “Prvních deset let makejte!”

“Každý, kdo dostuduje, má deset let na to, aby zvládnul spoustu věcí - sebepoznávání, prosazení se ve společnosti, identitu s profesí, sehnání někoho, s kým bude žít a většinou i rození dětí. První desetiletka je strašně důležitá, otevře pak dveře do toho druhého období. Říkám tomu dvě hory. První hora je prosazení se ve společnosti v něčem, v čem jste dobří. A ta když se povede, tak druhá hora může být postavená na radosti a podle vnitřních hodnot. První horu na vnitřních hodnotách postavit nejde - potřebujete hodně vydělat, hodně se prosadit, jet rychle.”

FOMA se zbavíš, když máš děti - rozkrájet se prostě nemůžeš.

Na otázku, jak se vypořádává s FOMO, odpovídá: “FOMO nemám. V momentě, kdy hrajete na globálním pískovišti, tak jsou důležitý jiný akce. Máte nadhled. Každej si může vybrat svoje tři klíčový globální konference a díky digitalizaci mít obsah přednášek k dispozici. A pak to, co se děje v Praze, už je jedno.”

Omezení na české dění se zbavila, když měla děti. “Když má člověk děti zároveň chce být ambiciózní, tak vlastně nedělá nic jiného - má děti a pracuje. Odstřihne kamarády i koníčky a prioritizuje podle toho, jaký je počasí, jak se zrovna cítí a podle toho, jestli má na akci nějakou misi. Uvědomí si, že předchozí FOMA byly vlastně stupidní.”

Chvíle bojkotu jsou ty, kdy jde kariéra nahoru.

“Já mám takovou teorii, že čím víc je člověk ve stresu, tím míň toho zvládne. Když analyzuju, ve kterých momentech jsem udělala kariéru, tak to jsou momenty, které já pracovně nazývám “bojkot”. V práci jsem dělala jen to, co jsem opravdu musela. Na dva měsíce jsem zvolnila, dostala do sebe zpátky energii a nikdo za ty dva měsíce nepoznal, že jsem nedělala nic extra. A oni si řekli: “Ta Senta je nějaká vysmátá, tak ji povýšíme,” směje se. “Když zabrzdíš, jsi v pohodě, lidi si toho všimnou a chtějí tě mít ve svým týmu. A to jsou momenty, kdy jde kariéra nahoru.”

Každý od sebe musíme mít jistá očekávání.

“Myslím si, že je dobrý naprojektovat sami na sebe - co od toho života vlastně chceme. Já používám metodu letadla, která vychází z teorie GTD - Get Things Done, která říká, že lidi jsou jako letadla. A většina lidí má letadlo zaparkovaný na letištní ploše, ale je dobrý si udělat plán, jak to letadlo zvednout - klidně až do vesmíru. Tím, jak člověk sám se sebou pracuje - zjišťuje, kde má talenty, kde je unikátní, jak může pomoci společnosti… A čím výš to letadlo zvedne, tím víc je v klidu. A už neřeší blbosti, ale ty velký věci, který nabíjejí radostí.”

Ženy se nepotřebují sebepřekonávat. Stačí, když zůstanou ženami.
Chlapi ať si klidně poměřují pinď....

Na otázku, zda stejně jako další CEOs pociťuje radost ze sebepřekonávání, odpovídá: “Být ženská v současný době je vlastně každý den sebepřekonávání. Když se rozhodneš, že budeš jako ženská ambiciózní, tak te společnost odsoudí, bude házet klacky pod nohy. Myslím, že ženský si tohle dávat nemusí - dělat extrémní věci a sebepřekonávat se. U každý ženský bych ocenila, že zůstává ženskou, jde za svým snem, nepodřídí se společenským konvencím a ještě má do toho občas nějaký krásný dítě. Když si chlapi chtějí dokazovat, kdo má většího pinďoura, tak ať to dělají, ale já v tom to štěstí nehledám.”

Kariéra vám štěstí nepřinese.

“Kariéra vám to štěstí taky nepřinese. Mně mezinárodní kariéra přinesla nadhled, spoustu kamarádů a zkušeností. A když máš zkušenosti, máš i intuici, co dělat, co nedělat, životní moudrost. Ale rozhodně mi to nepřineslo tu radost - radost byla ta dřina. Ale možná jsem se ani nemusela tak dřít,” uzavírá se smíchem. 

Co by Senta Čermáková poradila těm, kteří své talenty zatím hledají?

  • Hledejte radost v tom, kde jste opravdu dobří a kde ji získáváte bezbolestně a dostáváte se do flow.
  • Poznejte své talenty. Udělejte si Hoganův rozvojový test, Gallup test talentů nebo alternativně test High 5 - výsledky z testu High 5 si pak můžete pomocí AI nechat převést na kódy odzkoušených testů (třeba ten Gallup).
  • Přemýšlejte o těch talentech a rozvíjejte je. A nezapomeňte, že každý talent má slepou skvrnu - tu si pohlídejte.

Senta Čermáková, CEO Czechitas

První žena, která byla v dubnu 2011 zvolena Manažerem roku. Vystudovala Fakultu elektrotechnickou na ČVUT se specializací na biokybernetiku. 25 let působila ve firmě Hewlett-Packard, poté 8 let ve společnosti Deloitte. 

Od září 2023 je výkonnou ředitelkou Czechitas – české neziskové organizace, jejímž cílem je vzdělávat, inspirovat a uplatňovat nové talenty v informačních technologiích. Mimo to píše o managementu a vínech, mentoruje ženy v byznysu, vystupuje na konferencích, například TEDx UNYP. S manželem Milošem Čermákem založila vzdělávací projekt Inspiruj.se. Aktivně pořádají oblíbené workshopy a masterclass na téma umělé inteligence.

Další inspirativní čtení na Soulmio blogu

8 kroků k sebepoznání: Jak se stát manažerem, kterého si váš tým zaslouží

8 kroků k sebepoznání: Jak se stát manažerem, kterého si váš tým zaslouží

Kdo chce řídit tým, musí umět řídit sám sebe. Jaký je rozdíl mezi sebepoznáním a sebeuvědoměním? A jak zlepšit své sebeuvědomění a stát se lepším leadrem?

Change management podle Jana Hanuše: Radikálně, ale s klidem

Change management podle Jana Hanuše: Radikálně, ale s klidem

S krizovým managerem o změnách ve firmě - jak se na ně připravit, ustát je a správně komunikovat? A proč je permanentní změna nutná?

Jak umlčet vnitřního kritika: 7 strategií k překonání imposter syndromu

Jak umlčet vnitřního kritika: 7 strategií k překonání imposter syndromu

Imposter syndrom neboli syndrom podvodníka = myšlenkový vzorec, který ubližuje vašemu osobnímu i profesnímu životu. Jak se projevuje a jak se ho zbavit?