Vánoce značka „I-deal”: vytvořte si svátky podle svých představ

Jak se těšíte na Vánoce? Možná byste se i těšili, doma to ale rozhodně na svátky jako z reklamy nevypadá. Patříte totiž do takové normální rodinky, která má k ideálu daleko. Nebo nechtěně trávíte konec roku sami. Uzavřete letos spolu „I-deal”. Dohodu se sebou, jak byste ideální Vánoce chtěli prožít. Někdy je jednodušší říkat, co nechceme, najet na každoroční stereotyp Vánoc ve vaší rodině a pak být nespokojení. Letos si najděte čas a řekněte si, jaké svátky si přejete prožít. Třeba vám k tomu pomůže jedna z našich koučovacích otázek. 

Dobrá otázka nad zlato 

Někdy to nejcennější, co můžete dostat, je dobrá otázka. Po které vás píchne u srdce. Na kterou v danou chvíli nemáte odpověď. Přitom ve vás zůstane viset a třeba díky ní časem rozseknete, k čemu jste sbírali odvahu měsíce. 

Pár takových otázek tu pro vás máme. Třeba mezi nimi najdete i tu svou. Ladili jsme je tak, abyste si díky nim mohli ujasnit, jak chcete prožít svoje Vánoce. Otázky pro vás připravila koučka Nikola Šraibová, která v Soulmio vede webináře pro klienty a zastřešuje koučink pro firmy.

Jaké chci mít Vánoce?

  1. Co o Vánocích dělám jen proto, že… musím, se to tak dělá, se to ode mě čeká, abych někoho nezklamal/a…
    Co z toho chci letos změnit = dělat podle sebe?
  2. S kým se chci vidět? S kým ne? 
  3. Jaký dárek nadělím sobě? 
  4. Jak to chci (můžu, budu) mít s prací?
  5. Na jakou fyzickou aktivitu (ideálně venku) se těším? 
  6. Jakou sladkou odměnu dopřeju své hlavě a duši?
  7. Po kom se mi letos bude stýskat? 
  8. Čeho se v souvislosti s Vánocemi obávám?
  9. Jakou svoji tradici i letos dodržím? Nebo jakou si vytvořím?
  10. Jak vypadá chvíle, ve které cítím radost? Jak si ji vytvořím?

Sejděte se s tím nejdůležitějším člověkem. Se sebou

Stáhněte si 20 otázek a ponořte se do většího přemýšlení nad svým budoucím já. Třeba objevíte otázku, která vás posune tím správným směrem.

Rodina si přeje, ale já bych radši…

Když si představíte rodinnou návštěvu, jaký pocit vás spíš zaplaví? Radost a těšení, nebo stres a nechuť? Pravděpodobně máte nějaké zajeté standardy, jak to u vás každé Vánoce probíhá. A tak letos vaši příbuzní a kamarádi očekávají to samé. Jenže vám se třeba nechce nikam jezdit. Možná byste raději byli doma a odpočívali. Nebo cokoli jiného. Ale protože se od vás něco očekává, nutíte se do toho a máte z toho stres. 

Toho druhého již pravděpodobně nezměníte. Můžete ale ovlivnit způsob, jakým zareagujete.

Psycholožka Zuzana Jochmannová doporučuje: „Zkuste zapřemýšlet, jaké napětí nebo konflikty by mohly v rodině vyvstat. Když například někdo začne jako každý rok mluvit o něčem, co nesnášíte, buďte připraveni a nenechte se tím zaskočit. Toho druhého již pravděpodobně nezměníte, ale co můžete ovlivnit je způsob, jakým zareagujete. Pokud se určité situace již teď obáváte, komunikujte s předstihem. Dejte druhé straně vědět, že si letos nepřejete mluvit o politice nebo pomlouvat sousedy.”

Když jste na Vánoce sami

Možná byste naopak dali všechny dary světa za to, abyste byli o svátcích s těmi, kteří vám třeba i pořádně lezli na nervy. Ale nejde to. Když vzpomínáme na události z minulosti, může to v nás vyvolat pocity, které jsou bolestivé a udržují nás „zaseklé“ v minulosti. Stejně tak neustálé přemýšlení o obavách z budoucnosti může vyvolat pocit, že nemáme nad svým životem kontrolu. 

Jochmannová doporučuje: „Při zvládání pocitů bychom ve vánočním období měli co nejvíce zůstat v přítomnosti a věnovat pozornost tomu, co právě cítíme - aniž bychom to zaměňovali s tím, co jsme mohli zažít, nebo s tím, co očekáváme a čeho se obáváme někdy v budoucnu.”

Nějak to dopadne

Psychologové Soulmio se obecně shodnou na radě: „Neklaďte na sebe nároky, že Vánoce mají nebo nemají nějak vypadat.” Soustřeďte se na to, co můžete kontrolovat. Nemůžete mít absolutně pod kontrolou, jak se vaše dítě v nějaké situaci zachová, nemůžete kontrolovat, co vaši rodiče budou povídat u štědrovečerní večeře. Když si řeknete, že to nebudete řešit, protože to není ve vaší moci, automaticky tím snížíte množství stresu.

Tak šťastné a veselé!

Další inspirativní čtení na Soulmio blogu