Pokud si neumíš užít hrnek kafe, neužiješ si ani jachtu. Jak vidí život Honza Mayer z Heureka CZ&SK

„Snažím se užívat si něco malého každý den. Třeba hrnek kafe se ženou," popisuje svůj přístup k životu a relaxaci Honza Mayer, Managing Director Heureka CZ&SK. V rozhovoru ze série Ups&Downs se Simonou Zábržovou se podělil také o to, proč se zbytečně nefixuje na výsledky.

Ups&Downs jsou rozhovory, které vede Simona Zábržová, CEO Soulmio, s dalšími CEOs, kteří ji inspirují. Kromě Honzy Mayera, Managing Directora Heureka CZ&SK, vyzpovídala Ondřeje Krátkého, CEO Liftago a Jana Hanuše, CEO Woltair. 

Spousta věcí je jedno.

Denně uděláme tisíce rozhodnutí. Ne všechna jsou ale stejně důležitá. „Jestli si dám ráno chleba nebo rohlík je trochu jiný level rozhodnutí než jestli někoho požádám o ruku", říká Mayer. „Přitom mozek rozdíl v závažnosti takových rozhodnutí úplně nerozlišuje," dodává. On sám se to snaží mít na paměti a drobnými rozhodnutími se moc nestresuje. 

Co neovlivním, tím se nestresuju

Mayerovi také pomáhá uvědomit si, že spoustu věcí nemůže ovlivnit. A pak se takovými záležitostmi nestresovat. „Pozor ale: Nejde o to dostat se do extrému, že na ničem nezáleží. Spíš jde o to najít rovnováhu mezi frustrací z neovlivnitelného výsledku a totální ignorací a nezájmem." Energii soustředí do svých myšlenek a akce, snaží se ale nelpět na výsledku, který není vždy v jeho rukách. 

Když si neužiješ kafe, nepotěší tě ani jachta.

„Důležité je hledat radost v maličkostech, které si můžete užít každý den," odpovídá Mayer na otázku, co ho těší a dodává mu energii. „Jinak si neužijete ani velké věci v budoucnu, na které se třeba těšíte."

Klid. Není důvod k panice. TOP myšlenky z talk-show s Janem Hanušem

Klid. Není důvod k panice. TOP myšlenky z talk-show s Janem Hanušem

„Nebuď k*k*t." „Vítězí lepší nápad." A další klíčové postřehy, které zazněly v rozhovu Jana Hanuše, CEO Woltair a Simony Zábržové, CEO Soulmio.

Skládám si z lidí mozaiku inspirace. Myšlenky z talk-show s Ondřejem Krátkým

Skládám si z lidí mozaiku inspirace. Myšlenky z talk-show s Ondřejem Krátkým

„Rád lidi vidím jako barevnou mozaiku inspirace, ne jako černobílé charaktery - buď naprosto inspirativní, nebo úplně marné," komentuje Ondřej Krátký, CEO Liftago svůj náhled na osobní rozvoj a inspiraci.

Negativní inspirace od Elona Muska

„Lidi mají různé záliby. Mě třeba baví koučink," říká Mayer, který nedávno prošel koučovacím kurzem. Jako externí zdroj inspirace jmenuje Navala Ravikanta. A zmiňuje i Elona Muska a jeho nedávno vydanou biografii. „Ta je zajímavá zejména tím, jak svůj život nežít," směje se Mayer. „Protože Musk je příkladem šílence, který je nervózní, když se nic neděje a není pod velkým pracovním stresem a tlakem." 

Vážné i nevážné rozhovory o tom, jak si v manažerské roli udržet nadhled, zdraví a zdravé vztahy. 

Rozhovory provází Simona Zábržová, CEO Soulmio

Honza Mayer, Managing Director Heureka CZ&SK

Honza začal snít o programování počítačových her už od pěti let. Osud tomu chtěl jinak a nakonec začal programovat komponenty do vesmírných družic. Časem ho ale přestalo bavit být programátorem a naopak vedení týmů bylo něco, co ho dlouho lákalo. Nastoupil ke kamarádovi do firmy a společně transformovali byznys, který byl v tu dobu především o zakázkovém vývoji a servisu do datových analýz v e-commerce.

Od roku 2021 působí jako Managing Director pro českou a slovenskou divizi Heureky. V této roli dohlíží na rozvoj klíčového celku customer success, což zahrnuje péči o VIP klienty a důležité obchodní partnery na místních trzích. Jeho prioritou je především zlepšovat kvalitu obsahu na Heurece jak pro B2B, tak pro B2C sféru.

Další inspirativní čtení na Soulmio blogu